Prvý rok Ficovej vlády bez vízie a koncepcie

05.04.2013 Bratislava

Predseda strany Most-Híd, Béla Bugár a podpredsedovia Zsolt Simon, László Solymos a Ivan Švejna, dnes na tlačovej besede zhodnotili rok vládnutia vlády Róberta Fica.

„Stabilná vláda jednej strany neponúka prijímanie takých zákonov a rozhodnutí, ktoré nám pomôžu vyriešiť krízovú situáciu a to, čo občania očakávajú od vlády.“ – povedal na úvod Béla Bugár.
Zdôraznil, že tak rast cien ako aj výrazný rast nezamestnanosti nie je možné pripísať len kríze, ale aj politike vlády a rastie aj zadĺženosť Slovenska, kde dlh na jedného obyvateľa vzrástol o 900 eur.
Vláda podľa neho neplní ani sľuby, ktoré dala opozícii na začiatku volebného obdobia, čím skritizoval neobsadený post šéfa UVO, ktoré má podľa prísľubu premiéra patriť opozícii. Podľa Bugára nemá premiér ani snahu obsadiť toto miesto nominantom opozície.


Podpredseda László Solymos následne doplnil, že ho prekvapujú slová podpredsedníčky parlamentu Zmajkovičovej, podľa ktorej Smer-SD podporí zmysluplné návrhy opozície. Za prvý rok vlády totiž zo 103 opozičných návrhov zákonov NR SR schválila len dva a z 303 podaných pozmeňovacích návrhov uspelo len 23. "Menšinová politika mala na Slovensku primerané zastúpenie len vtedy, keď boli vo vláde jej zástupcovia," vyhlásil Solymos, podľa ktorého vláda nedodržala sľub zachovať v menšinových otázkach status quo.

Podľa Ivana Švejnu vláda zmenila systém rovnej dane na systém selektívnych daní. „Tento prístup má fatálne demotivačné dôsledky," vyhlásil Švejna. Dodal, že v priebehu toho istého roka, ako vláda výrazne zvýšila daňové a odvodové zaťaženie, dostala spoločnosť Mondi SCP Ružomberok daňovú úľavu 25 miliónov eur. "Evidovaná nezamestnanosť vzrástla o 40 000 osôb. Vláda porušila svoj sľub a zasiahla do druhého piliera," zdôraznil v závere svojej reči Švejna.

Zsolt Simon považuje za dôkaz slabých manažérskych schopností vlády výsledok štátneho podniku Lesy SR, ktoré mali za prvej Ficovej vlády a aj v tomto volebnom období výrazne nižší zisk ako počas vlády Ivety Radičovej. "Vláda podporuje výrobu elektriny, ale nie výrobu potravín. Z elektriny sa nikto nenaje," vyhlásil Simon. Aj podpredseda pripomenul rast nezamestnanosti. "Ani v lete pri sezónnych prácach sa toľko pracovných miest, ako po minulé roky, tvoriť nebude, kvôli menšiemu počtu dohodárov," uzavrel Simon.
 
Zuzana Bačiak Masaryková
tlačová tajomníčka
 

Vyberte región